Vanaf 1 augustus 2024 is de nomenclatuur voor logopedische verstrekkingen gewijzigd. Deze aanpassingen zorgen voor een vereenvoudigde terugbetalingsprocedure: het evolutie- en hervalbilan is afgeschaft, en de behandelakkoorden worden voortaan toegekend voor een periode van twee jaar.
Voor artsen is het belangrijk om te noteren dat er twee nieuwe modellen voor een voorschrift bestaan. Een voorschrift voor een aanvangsbilan en één voor de behandeling.
De twee modellen kan u hier terugvinden.
- Het voorschrift voor het aanvangsbilan: Dit kan worden ingevuld door een huisarts of specialist. De therapie zelf moet echter bij de eerste keer worden voorgeschreven door een specialist.
- Het voorschrift voor de verlenging van de therapie: Bij een verlenging van de therapie is geen nieuw logopedisch onderzoek nodig. Een voorschrift van de huisarts volstaat.
Deze wijzigingen maken de procedure eenvoudiger en de voorschriften overzichtelijker voor artsen.
Indien er onder een nieuwe pathologie ingeschreven wordt, is er wel eerst een voorschrift voor het aanvangsbilan vereist.
Praktijkproblemen en voorgestelde oplossingen:
In de praktijk worden artsen soms geconfronteerd met problemen rond dit thema. Zo wordt regelmatig gevraagd om een voorschrift voor een aanvangsbilan op te maken nadat het bilan al heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer patiënten op eigen initiatief of op advies van een school, CLB of Opgroeien al een logopedist hebben geraadpleegd.
Deze werkwijze leidt tot:
- Nutteloze consultaties: De huisarts wordt geconfronteerd met een voldongen feit en moet enkel nog als formaliteit tekenen.
- Extra administratieve belasting: Bijvoorbeeld door telefonische verzoeken tussendoor.
- Onduidelijkheid over de problematiek: In sommige gevallen is het voor de arts niet voldoende duidelijk waarom de logopedische begeleiding is opgestart.
Deze praktijk ondermijnt de waarde van het medisch voorschrift. Om deze problemen aan te pakken, hebben wij een overleg gehouden met de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL), de Vlaamse CLB’s en het agentschap Opgroeien. Het doel is om de communicatie te verbeteren en te voorkomen dat artsen onnodig belast worden.