Verplichte bijkomende vermeldingen op voorschriften, zoals ‘zorgtraject diabetes’, ‘diabetesconventie’, of ‘3e betaler van toepassing’ bij mometasone, veroorzaken extra administratieve last zonder toegevoegde waarde voor de patiënt of zorgverlener. Stuurgroep Kafka heeft dit probleem al meerdere keren aangekaart en zal nu, samen met de apothekers, verder druk uitoefenen op het RIZIV. 

Door de jaren heen zijn er om zowel budgettaire redenen als kwaliteitsbevorderende initiatieven, diverse vermeldingen toegevoegd aan voorschriften. Denk hierbij aan vermeldingen zoals: Zorgtraject Diabetes (ZTD), Zorgtraject Nierinsufficiëntie (ZTN), Diabetesconventie (DC), ‘derdebetalersregeling van toepassing’ (bijvoorbeeld bij mometasone neusspray of chinolonen), ‘eerste toediening’, ‘tweede toediening’, ‘derde toediening’ (bij vaccins zoals HPV), en zelfs de omgekeerde vermelding ‘niet vergoedbaar’ (§ 4330000 van hoofdstuk IV). Recent werd bovendien een nieuwe schriftelijke vermelding toegevoegd, namelijk het opstarttraject (diabetes) of OST (§ 12650000 van hoofdstuk IV), wat het overzicht en het werk in de praktijk niet vereenvoudigt. 

Stuurgroep Kafka heeft een overleg gehouden met de beroepsfederatie van de Belgische Zelfstandige Apothekers (APB), en samen werd het standpunt geformuleerd dat deze maatregelen bijdragen aan administratieve overlast zonder de medisch-farmaceutische zorg te verbeteren. 

We vragen het RIZIV om deze vermeldingen te schrappen, tenzij er een specifieke regeling is onder Hoofdstuk IV. Daarnaast zouden apothekers zelf moeten kunnen bepalen of de derdebetalersregeling kan worden toegepast, op basis van informatie die digitaal geraadpleegd kan worden (bijvoorbeeld zorgtrajecten). 

Dit sluit aan bij het principe van Stuurgroep Kafka, waarbij de (huis)arts niet verantwoordelijk zou moeten zijn voor het verstrekken van informatie die al beschikbaar is (het ‘once only’-principe). 

Het volledige gezamenlijke standpunt wordt later via onze website gecommuniceerd.