Wie brandweerman wil worden, moet uiteraard over de nodige fysieke en andere capaciteiten beschikken. Dit wordt beoordeeld aan de hand van proeven die uit drie delen bestaan (meer informatie over de proeven vindt u hier). Indien de betrokkene slaagt, wordt het zgn. Federaal GeschiktheidsAttest (FGA) uitgereikt.
Het derde deel van deze proeven omvat een fysiek geschiktheidstests. Tot nu toe was een attest van de (huis)arts vereist waarin werd verklaard dat de kandidaat “lichamelijk geschikt is om deel te nemen” aan deze proeven. Dit attest was echter te vaag en bood weinig toegevoegde waarde. Bovendien mocht het attest maximaal drie maanden oud zijn op de dag dat de proeven werden afgelegd (meer informatie vindt u hier).
Stuurgroep KAFKA vindt het volkomen logisch dat er fysieke proeven worden georganiseerd voor kandidaat-brandweermannen, maar we vinden het niet gepast dat de huisarts moet attesteren of iemand wel of niet aan deze proeven kan deelnemen. Dit is geen taak van de huisarts; een patiënt kan zelf inschatten of zo’n proef binnen zijn mogelijkheden ligt.
Daarom hebben wij de brandweerautoriteiten gevraagd om de procedure te herzien. We hebben aangedrongen op het afschaffen van het attest voorafgaand aan de proeven. Dit betreft dus niet het FGA zelf, maar wel het attest dat nodig is om deel te nemen aan de proeven. Daarnaast hebben we voorgesteld om de patiënt zelf een vragenlijst met mogelijke contra-indicaties te laten invullen, waarmee kan worden nagegaan of hij geschikt is om de proeven af te leggen.
De brandweer heeft ons laten weten dat ze ingaan op ons verzoek om het voorafgaand attest af te schaffen. Dit is inmiddels opgenomen als wijzigingspunt in het zgn. KB op het administratief statuut.
Het is nu nog even wachten op de realisatie van deze wijziging totdat het KB goedgekeurd wordt door de nieuwe ministerraad en daarna gepubliceerd wordt. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en de ingangsdatum van deze wijziging.